Rövidpályás gyorskorcsolya felszerelések szabályai

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: whatsapp

Az alábbiakban összeszedtük, hogy az ISU szabályrendszere alapján milyen felszereléseket használnak a rövidpályás gyorskorcsolyázók:

Sisakok

A Short Track versenyzőnek az amerikai ASTM (esetleg más, az ISU által elfogadott) minősítési rendszerben aktuálisan gyorskorcsolyázásra megfelelt sisakot kell választaniuk.

A sisaknak a lekerekített formát kell követni, kicsúcsosodások nélkül, és csak minimális, néhány millimétert nem meghaladó szellőző nyílása lehet.

Vágásálló kesztyű

A korcsolyázóknak az EN388 nemzetközi vágásvédelmi szabályrendszernek megfelelő, vágásvédett kesztyűt kell viselniük.

Az ISU ezen felül előírja, hogy az általuk szervezett világversenyeken kizárólag olyan kesztyűt lehet használni, amelyben túlnyomórészt a fehér szín dominál. Ezt a kézzel elkövetett szabálytalanságok könnyebb kiszűrésének céljával hozták létre.

Futóruha, vágásbiztos ruha, vagy vágásbiztos védelemmel ellátott futóruha

Alapvetően hosszúujjú és hosszúszárú ruházatot kell viselni. A gyorskorcsolyázók jellemzően elasztikus ruházatot viselnek. Ebben rendkívül sok módozatot találunk, amelyek típus függően különböző védőelemeket tartalmazhatnak.

Aktuálisan ISU 1265 számú kommunikációja alapján legalább a test kockázatos pontjait vágásálló anyaggal kell védeni.

Az ábrán megjelölt területeket az EN388 nemzetközi vágásállósági követelményrendszer szerint, legalább a 2. szintű (védelem az éles tárgyak általi vágással szemben) szabványnak megfelelő anyaggal kell védeni.

Nyakvédő

Ha futóruha nem vágásvédett, vagy nem ér fel a nyak legfelső pontjáig, akkor nyakvédőt kell használni, amelynek elől a mellkas felső részig le kell érni.

Térdvédelem

A térdkörüli vágásvédelmen felül, párnázott és/vagy merevítéssel ellátott térdvédelem szükséges. Ezt jellemzően tartalmazzák a gyorskorcsolyás ruhák, ilyenkor azok elegendőek.

Lábszárvédelem

A térdvédelemhez hasonlóan a lábszár védelmét is előírja az ISU szabályzata, azonban típusmegjelölésre nem tér ki, így például a merev sípcsontvédő, vagy a futóruhába épített puhább verziók is elfogadottak.

Korcsolya

A korcsolyáknak csak néhány egyszerű, de annál fontosabb előírásnak kell megfelelniük:

  1. A penge csővázának zárt végződésűeknek kell lenni.
  2. A pengék alsó végződései nem lehetnek hegyesek, minimum 1 centiméteres sugárban le kell kerekíteni.
  3. A pengét legalább két ponton fixen rögzíteni kell a cipőhöz nem mozgó alkatrészekkel.

Az itt megtalálható információk tájékoztató jelleggel készültek az ISU előírásai alapján, de nem tekinthető hivatalos szabályzatnak.